ILTA PILALLA -REVYYN SYNTY 

Kiti Kokkonen

Revyyn ensi-illan jälkeistä ylitsevuotavan onnellista tunnetta on vaikea pukea sanoiksi. Yleensä takana on vähintään vuoden työ ja noin viidenkymmenen esittävän taiteen alan ammattilaisen työpanos.  

Yli kahdenkymmenenviiden vuoden ajan on jokaisen perinteisen syysrevyyn prosessi lähtenyt halusta käsitellä yhteiskuntaa ja ihmisyyttä huumorin keinoin. Tahtotilamme on tarjoilla revyy laadukkaassa yllätyspaketissa kaikille niille, jotka ovat teatteriimme tulleet kollektiiviseen nauruterapiaan.  

Ihan ensimmäisenä kootaan taiteellinen ydinryhmä, joka koostuu vastaavasta käsikirjoittajasta, ohjaajasta, kapellimestarista ja koreografista. Ydinryhmän kanssa ideoidaan teema ja haaveillaan, että saataisi houkuteltua mukaan näyttämölle unelmien ensamble. Taiteellista sekä tuotannollista työryhmää lavennetaan heti alkumetreillä ja aloitetaan simultaanisti yhdessä matka kohti ensi-iltaa. Kaikkien fokus on luoda yhdessä katsojalle ainutlaatuinen kokemus, jossa lavastus-, valo-, puku-, ääni- ja maskeeraussuunnittelijalla sekä koko tuotantoryhmällä on valtava merkitys sisällön tukemisessa ja näyttämön esillepanon vaikuttavuudessa. Revyy on esitysmuotona sisällöllisesti, äänellisesti ja visuaalisesti huikea pamfletti! 

Kun revyyn unelmien ensamble eli esiintyjäryhmä on koossa, ryhdytään suunnittelemaan kuvauspäivää, jonka aikana revyylle luodaan visuaalinen ilme, jonka avulla esityksestä kerrotaan katsojille.

 Käsikirjoitus on kaiken ydin. Revyyssä käsikirjoitus koostuu sketseistä sekä musiikkinumeroista ja on monen taitavan humoristin kirjallinen taidonnäyte. Käsikirjoitusta rakennetaan ja jalostetaan tuotannon syntyhetkestä ensi-iltaan asti, joskus jopa esityskauden aikana.  

Tänä vuonna aloitimme harjoituskauden Taiteiden yönä avoimilla lukuharjoituksilla. Esiintyjät lukivat ensimmäistä kertaa Peacock-näyttämöllä syysrevyyseen tulevia sketsejä ja näin pääsimme myös testaamaan sisällön toimivuutta. 

Ensi-iltaa edeltää noin viiden viikon pituinen yhtäjaksoinen harjoituskausi, jonka aikana näyttämöllä ja näyttämön takana tapahtuu valtavasti asioita. Lavasteet nousevat lopullisille paikoilleen, valo- ja äänitilanteita luodaan, numeroiden vaihtoja ja lavasteiden siirtoja harjoitellaan. Pukuja, peruukkeja ja rekvisiittaa hankitaan ja viimeistellään. 

Ensimmäinen viikko harjoitellaan kapellimestari Katja Lapin johdolla laulut, seuraavalla viikolla lauluihin lisätään koreografi Marko Keräsen suunnittelemat tanssiaskeleet, ja kolmas viikko aloitetaan ohjaaja Olka Horilan kanssa pääosin sketsiharjoituksilla. Välillä kerrataan lauluja ja tanssiaskeleita. Puolivälissä harjoituskautta mukaan näyttämölle saapuu viisihenkinen livebändi. Noin viikko ennen ensi-iltaa on kolme valmistavaa läpimenoa ja kolme pääharjoitusta, jotka muistuttavat jo kovasti valmista esitystä. Sitten onkin ennakkoesityksen aika ja lopulta, vuoden kestäneen luomisprosessin jälkeen on ensi-ilta ja edessä esityskausi, joka huipentuu uuden vuoden gaalaesityksiin. 

Syysrevyy on ollut Suomen Komediateatterin lippulaiva vuodesta 1995. Tänä syksynä toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Ilta Pilalla -revyyseen!

Suomen Komediateatteri ylpeänä esittää:
Ilta Pilalla -revyy

Ensi-ilta 26.10.2023 klo 19
Suomen Komediateatterin Peacock-näyttämö, Linnanmäki.

Esitykset 25.10-31.12.2023

LIPUT: https://www.lippu.fi/artist/suomen-komediateatteri/ilta-pilalla-revyy-3371632/